În anul 1949, în România, devenită în decembrie 1947 republică populară, au avut loc răscoale ţărăneaşti. Aceste răscoale s-au desfăşurat în intervalul iunie-august 1949 în judeţele Bihor şi Arad. La aceste acţiuni au luat parte chiar şi unii membri ai partidului comunist unic. S-a ajuns chiar la arestarea în comuna Tăut a unor „membri ai comitetului provizoriu, ai secretariatului organizaţiei de bază, preşedintele UTM, preşedintele sindicatului de salariaţilor agricoli şi preşedinta UFDR, deoarece fuseseră în fruntea rebelilor”.

     Una dintre cauzele principale ale răscoalei a fost o dispoziţie a guvernului ce impunea plata secerişului în bani. Mulţi ţărani săraci considerau că aceste plăţi trebuiau făcute în natură. Nemulţumirile s-au extins rapid în judeţul Bihor. O altă cauză a fost decretul nr. 306 publicat la 21 iulie 1949, prin care se preciza că „nici un producător nu poate treiera înainte de a primi procesul verbal în care se menţionează cantităţile de cereale ce trebuie predate”. Nepredarea se pedepsea conform decretului nr. 183 din30 aprilie 1949 cu închisoare de la 5 la 15 ani şi amendă de la 10.000 lei la 100.000 lei.

     În vara lui 1949 au avut loc numeroase incidente la şedinţele de sindicat sau cu îndrumători trimişi de la centru. Acţiunea, care la început părea o simplă manifestare a nemulţumirii ţăranilor, a căpătat brusc un caracter anticomunist. În răscoală au fost implicaţi se pare şi partizani din mişcarea de rezistenţă, dar, din cauza stilului subiectiv în care au fost întocmite documentele, este dificil de făcut distincţie între aserţiunile propagandistice şi afirmaţiile bazate pe fapte reale.

     Numărul persoanelor executate prin împuşcare a fost de cel puţin aproximativ 40.

Desfăşurarea evenimentelor

     În primăvara anului 1948 este semnalată organelor de Securitate existenţa unei organizaţii aşa-zis “contrarevoluţionare” şi „subversive”. Organizaţia se numea O.R.I. (conform SRI), adică Organizaţia Românilor Independenţi, cu centrul de operare în Oradea şi cu ramificaţii în nordul judeţului Bihor şi sudul judeţului Sălaj.

     Organele de securitate au primit la 11 mai 1949 primele informaţii despre intenţia răsculaţilor (dintre care unii grupaţi în jurul acestei organizaţii) de a procura armament. La 20 iunie, Securitatea a aflat că anumite elemente încercau să procure armament de la unităţi militare.

     În ancheta ulterioară s-a stabilit că întâlnirea care a stabilit ultimele detalii ale răscoalei ar fi avut loc în casa numitului Nistor Popa din comuna Sarsig, jud. Bihor, care a stabilit data de începere a răscoalei pentru 1 august. Grupul se organizase în cinci cuiburi a câte zece membri şi un şef, cu misiunea de a da alarma în sate. Alţii aveau misiunea de curieri între comune, iar alţii de „paznici”. Aceştia din urmă trebuiau sa anunţe apariţia maşinilor Securităţii.

     Este semnalată şi implicarea unei organizaţii „subversive” (adică de partizani) „Vlad Ţepeş II”, care era cunoscută ca având legături în Bucureşti şi ramificaţii în mai multe comune învecinate.

 • Au loc incidente repetate, legate în special de plata în bani a secerişului. Nemulţumirea cu privire la plata în bani a secerişului se extinde în întreg judeţul Bihor.
 • La 28 iunie, în comuna Biharia jud. Bihor, are loc o adunare convocată de şefi de partid din zonă, la care participă circa 2.000 de oameni. La această adunare participă secretarul Comitetului Judeţean PMRFrancisc Szilágyi şi responsabilul cu agitaţia şi propaganda partidului în zonă Ştefan Kiorsi (Körösi?). Ei doreau să ofere lămuriri ţăranilor. Ţăranii încep să scandeze „să nu se scoată nici un bob de grâu din sat” şi „să se încheie contracte cu chiaburi pentru plata secerişului în natură” După această adunare a avut loc şi o altercaţie, „tovarăşii” sus menţionaţi fiind bătuţi de săteni. Ordinea a fost restabilită prin intervenţia Securităţii.
 • În noaptea de 1 iulie este atacat secretariatul organizaţiei de bază din comuna Uileacul de Munte, jud. Bihor.
 • În ziua de 3 iulie în comuna Chiraleu, jud Bihor, doi îndrumători veniţi pentru a reorganiza cooperativa sunt întâmpinaţi de un grup de femei care le strigă „nu ne trebuie vorbă multă, ci faină şi ulei”. În după amiaza aceleiaşi zile, locuitori care dăduseră adeziuni la cooperativizare („întovărăşire agricolă”), îl forţează pe primar să le restituie.
 • În seara zilei de 5 iulie, în comuna Arpăşel, jud Bihor, s-a ţinut o adunare la care au participat 500 de ţărani. Adunarea a fost convocata de PMR şi au participat de la judeţeana de partid tovarăşii Iuliu Lajcsák si Arasul Nardiuc. Aceştia încearcă să calmeze spiritele. Ţăranii încep să strige „Nu vrem colhoz” , „Nu ne trebuie Comunism” „Omorâţi-l pe conducător”, „Nu vrem sa mâncăm mămăligă ca muncitorii de la gospodăria de stat”. Delegaţii partidului încearcă să se retragă, dar sunt împiedicaţi de săteni. Este solicitată intervenţia organelor de Securitate. La încercarea acestora de a efectua arestări, mulţimea atacă însuşi camionul Securităţii, vrând să-l răstoarne. Miliţia trage primele focuri de armă.
 • Timp alte două săptămâni, starea de spirit continuă să fie agitată, deşi nu mai sunt semnalate incidente notabile
 • La 20 iulie, în comuna Tăuteu, jud Bihor, în timpul unei şedinte sindicale, ţăranii se ridică şi cer ca plata secerişului să se facă în natură. Scenariul se repetă, ţăranii scandează „nu dăm niciun bob de grâu, fiindcă va fi luat şi comercializat de evrei”, din nou intervin organele de Securitate şi oamenii sunt împrăştiaţi.
 • Noaptea următoare, oamenii se organizează, o pază este pusă în turnul bisericii, care urma sa tragă clopotul la apariţia organelor de Securitate. Doi curieri sunt trimişi în comunele Bogiul-Ciutelec şi Chiraleu, cu misiunea de a cere sprijinul oamenilor de acolo. Circa 2.500 de ţărani pornesc spre comuna Tăuteu. Sunt depistaţi şi opriţi de Miliţie si întorşi din drum.
 • 22 spre 23 Iulie. Incidentele continuă şi în comunele Spinuş, Păcluşa de Barcău, Sărsig, Mişca, Tria si Dărnişoara.
 • La 24 iulie, în comuna Tăutele, 8 îndrumători trimişi de judeţeana de partid sunt alungaţi cu pietre de circa 150 de săteni. Aceiaşi îndrumători ieşiţi din satul Tăutelec intră în comuna Şişterea, unde sunt înconjuraţi de 410 ţărani. Şi din această comună sunt izgoniţi cu pietre, după care tot în aceasta comună, un grup de 50 de persoane devastează casele membrilor de partid de acolo.
 • La 24 Iulie, în comuna Oşand, jud. Bihor, sătenii ameninţă că dau foc grâului.
 • La 26 iulie, în comuna Şişterea fiind zi de târg, se strâng circa 300 de ţărani în faţa comitetului provizoriu, scandând zgomotos „daţi-ne pâine sau posibilitatea de a câştiga o pâine”. Miliţia arestează două femei. Se strâng 400 de persoane care doresc să atace sediul Miliţiei, se trag focuri de armă şi este omorât primul om.
 • 28 iulie. în comuna Diosig circa 50 de femei încep sa atace cooperativa comunei şi îl bat pe preşedintele acesteia. Din nou intervine Miliţia şi din nou se trag focuri de armă.

Desfăşurarea răscoalei propriu-zise

     La 29 iulie, ora 14, în comuna Girişu Negru, judeţul Bihor, are loc o manifestaţie la care participă 300 de ţărani. Se scandează: „Vrem pâine, nu vom lăsa niciun bob de grâu sa iasă din comună.” Preşedintele comitetului provizoriu este prins şi forţat să semneze o declaraţie că „nu va scoate niciun bob de grâu din comună” În aceeaşi seară se trag clopotele, se sună goarna în comuna Tăut, jud. Bihor, şi se adună 400 de persoane. În acelaşi timp se trag clopotele şi în comuna Batăr şi Talpoş. Cei 1000 de ţărani adunaţi astfel se îndreaptă spre comuna Tăut, şi scandează „trăiască RPR”, trăiască URSS, jos guvernul, jos comuniştii, trăiască Legiunea si Căpitanul, trăiască Regele!".

     Manifestanţii ocupă comitetul provizoriu, scot arhiva acestuia din sediu şi dau foc la dosare, în curte, distrug centrala telefonică şi firele telefonice.

     Camioanele cu trupe de Securitate sunt atacate cu focuri de armă automată. Ţăranii scandează „Nu vom da niciun bob de grâu, Să nu intre niciun nădrag în comună, jos jidanii”. Manifestanţii pleacă spre comunaBatăr, unde se întâlnesc cu alţi 200 de ţărani. Aici este omorât un membru de partid paznic la sediul comitetului provizoriu. Din Batăr mulţimea se îndreaptă înspre Girişu Negru, unde sunt aşteptaţi de alte cca 200 de persoane, şi împreună cu acestea barează şoseaua. Are loc o scurtă confruntare între ţărani şi securitate, ţăranii se retrag în pădure.

 • La 30 iulie răscoala se extinde în comuna Cociuba Mare. Sătenii de aici sunt anunţaţi de ţăranii din comuna Belfir. În Belfir este atacat sediul comitetului provizoriu şi doi îndrumători sunt bătuţi grav. 15 militari deplasaţi la faţa locului sunt înconjuraţi de mulţime. În noaptea respectivă se trag clopotele în comunele Belfir şi Girişu Negru, manifestanţii se deplasează spre comuna Cociuba Mare şi scandează aceleaşi lozinci. Organele de Securitate care intră în comuna Tăut sunt atacate cu furci, securi, sape, pietre şi chiar arme de foc. Totuşi organele de Securitate reuşesc sa aresteze 14 „huligani”.
 • Au loc noi incidente (30-31 iulie) în comunele Tăut,Ucuriş, Şuşag,Coroi, Ianoşda, din jud. Bihor. Se scandează din nou: „Niciun bob de grâu la colectare. Sa iasă afară toţi străinii din comună. Nu avem nevoie de nădragi de la oraş”.
 • În aceeaşi zi acţiunile ţărăneşti se extind repede în nordul judeţului Arad. În comuna Berechiu, ţăranii manifestează strigând „Vrem libertate, trăiască Regele Mihai, trăiască Iuliu Maniu, jos comuniştii!”. Este bătut secretarul comunei Ineu. Ţăranii încearcă sa ia legătura cu comuna Şomoşcheş, dar cei trimişi acolo sunt opriţi pe drum. În comuna Apateu sunt bătuţi membri de partid, iar acţiunile cuprind şi comuna Şepreuş, tot din judeţul Arad.

Categorie
 • Categorie:Rascoale in Romania
Fotografii

PCR

PCR
Engleza
In 1949, in Romania, now in the People's Republic in December 1947, riots took place ţărăneaşti. These riots took place between June to August 1949 in Bihor and Arad. Took part in those activities even some Communist Party members only. ReachedTaut even arrest in the village of "provisional committee members, the secretariat based organization, president of TUM, chairman and president of the union of agricultural workers UFDR because rebels had been at the forefront." One of the main causes of the revolt was a provision governmentwhat's required payment in cash harvest. Poor peasants believed that these payments be made in kind. Grievances have expanded rapidly in Bihor county. Another issue was the decree no. 306 published on July 21, 1949, which stated that "no manufacturer can not thresh minutes before getting in caris specified quantities of grain to be delivered. " Nondelivery punishable under Decree no. 183 din30 April 1949 to imprisonment of 5-15 years and a fine of 10,000 lei to 100,000 lei. In the summer of 1949, there were numerous incidents of union meetings with tutors or sent from the center. Action, whichat first seemed a simple manifestation of discontent peasants suddenly acquired an anti-character. The uprising was apparently involved in the resistance movement and partisan, but because of the subjective style of the documents, it is difficult to distinguish between propaganda and claims based assertionss the facts. The number of people executed by firing squad was at least about 40. The course of events in spring 1948 reported the existence of an organization's security organs so-called "counterrevolutionary" and "subversive." Organization called & NBSp, or (according to SRI), that organization independent Romania, with operating center in Oradea and Bihor County branches in northern and southern Salaj county. security organs have received information on May 11, 1949 first intention rebels (some of whom sit around needleis the organization) to purchase arms. On June 20, security has learned that certain elements were trying to procure weapons from military units. The subsequent investigation established that the meeting which set out the last details of the revolt took place in the house called the village priest Sarsig Nistor, Bihor county, that stabilit revolt start date for August 1. The group is organized in five nests of ten members and a chief with a mission to give the alarm in the villages. Others had the mission of messengers between common and others of "gatekeepers". The latter must notify the Safety of machinery development. It's reported involvement uMrs. organizations "subversive" (ie partisan) "Dracula II", which was known as having ties in Bucharest and branches in several neighboring villages. repeated incidents occur, mainly related to the payment of money to harvest. Dissatisfaction regarding the payment of money to harvest and expand &circus, in whole Bihor. On June 28, the village Bihar Bihor county, there is a meeting convened by the senior party in the area, involving around 2,000 people. Participate in this meeting PMRFrancisc Szilágyi County Committee secretary and in charge of party propaganda in the area Kiorsi Stephen (K & aUML, red?). They wanted to provide clarification peasants. Farmers start chanting "do not remove any grain of wheat in the village" and "kulaks for contracts with harvest payment in kind" After this meeting took place and an altercation, "comrades" mentioned above was beaten by villagers . Order of phost restored through the intervention of police. On the night of July 1 is attacked by the Organization Secretariat Uileacul Mountain base village, Bihor county. On July 3 in common Chiraleu, Bihor county, two counselors came to reorganize the cooperative are greeted by a group of women you cryingGA "we do not need many words, but flour and oil. In the afternoon the same day, people who gave adherence to cooperatives (agricultural association), the primary forces him to surrender. On the evening of July 5, in Arpasel village, Bihor county, was held a meeting attended by 500 TAran. RMP meeting was convened and participated in county party comrades Julius and Aras Lajcsák Nardiuc. They try to calm the spirits. Peasants began to shout "I want kolkhoz", "We have Communism" Kill him on the head "," do not want to eat porridge as workershousehold and the state. " Party delegation attempting to withdraw, but are prevented by villagers. Security enforcement action is required. In their attempt to make arrests, the crowd attacked the Security truck itself, wanting to topple him. Close the first militia gunfire. For another two weeks,mood continues to be agitated, although no notable incidents are reported on 20 July, TAUTEU commune, Bihor county, during a meeting of trade unions, peasants rose and harvest require payment to be made in kind. The scenario is repeated, scandează peasants' grain of wheat does not give any, because it will be taken and sold forHebrew, "Security authorities have intervened again and people are scattered. The next night, people are organized, a guard tower is placed in the church who would bell the emergence Security organs. Two messengers were sent to municipalities and Bogie-Ciutelec Chiraleu, with a mission to seek the assistance of people there. Around 2.500 TAUTEU village peasants to start. Are detected and stopped by police and turned back. 22 to July 23. Incidents in municipalities continue spinus, Păcluşa boat, Sărsig, Move, Tria and Dărnişoara. On 24 July, the village Tăutele, eight tutors are sent to county partychased with stones about 150 villagers. Same village exit counselors enter into joint Tăutelec Sister, where are surrounded by 410 peasants. And the common stones are expelled, after which all the communities, a group of 50 party members devastated homes there. On July 24, the joint condemnation jwet. Bihar villagers threatened to burn wheat. On July 26, the sister village was market day, about 300 farmers gather in front of the provisional committee, loudly chanting "give us the opportunity to earn bread or bread. Militia arrested two women. 400 gather at people who want tothese premises militia gunfire to shoot and kill the first man. July 28. in common Diószeg about 50 women began to attack the village cooperative and beat him its president. Occurs again and again descended militia gunfire. The Peasants' Revolt itself July 29, at 14, in commonGirişu Black, Bihor county, there is a demonstration involving 300 farmers. It scandează: "We want bread, we will leave no grain of wheat out of joint." Provisional Committee chairman is caught and forced to sign a declaration that "will not remove any of the common grain of wheat" that night to ring the bells,Taut bugle sounds in the village, Bihor county, and added 400 people. At the same time and ring the bells in the village Batăr and soles. The 1,000 peasants gathered thus moving towards common Taut and scandează "RPR live, live the USSR, under the government, under the communists, living and master Legion, trăiasthe King. "Protesters occupy the provisional committee, out of its archive and burn files registered in the courtyard, destroyed telephone exchange and telephone wires. lorries Security troops are attacked with automatic gunfire. scandează peasants" We will not no grain of wheat does not enter into any NădragCommon down Jews. " Protesters go to comunaBatăr where he met with 200 other farmers. Here is a party member killed a guard at the head provisional committee. From Batăr crowd headed towards Girişu Black, where they expect about 200 other people, and struck the road with them. Leakage occursTĂ confrontation between peasants and security, farmers withdrew into the forest. On July 30 uprising in the village extends Cociuba Mare. Villagers here are notified of peasants from the village Belfir. In Belfir is hostile to the interim committee and two mentors are beaten severely. 15 soldiers go on the spot arebeseech the crowd. The night that ring the bells in the villages and Girişu Belfir Black protesters moving towards the same common Cociuba Mare scandează slogans. Security bodies within the village are attacked with pitchforks Taut, security, dig, stones and even firearms. However bodies succeed SecuritySC to arrest 14 "hooligans." incidents take place in November (July 30 to 31) in the municipalities Taut, Ucuriş, Şuşag, Coro, Ianoşda of Bihor county. Scandează is again: "No collection of wheat grain. All foreigners to get out of joint. We do not need pants for the city. "Shares the same day peasant spread quickly & icIRC, north of Arad County. Municipality Berechiu, manifest peasants shouting "We want freedom, long live King Michael, live Maniu, down communists." It struck the village secretary Ineu. Farmers try to contact Şomoşcheş village, but there are those sent off the road. Municipality Apateu subeaten night party members and also include joint actions Şepreuş, all in Arad county.
Spaniola
En 1949, en Rumania, ahora en la República Popular en diciembre de 1947, los disturbios tuvieron lugar ţărăneaşti. Estos disturbios tuvieron lugar entre junio-agosto, 1949 en Bihor y Arad. Tomó parte en esas actividades, incluso algunos miembros del Partido Comunista solamente. AlcanzadoTenso incluso son arrestados en el pueblo de "los miembros del comité provisional, la organización basada en la secretaría, presidente de la TUM, presidente y presidente de la unión de UFDR los trabajadores agrícolas ya los rebeldes habían estado a la vanguardia." Una de las principales causas de la revuelta fue una disposición gobiernolo que se requiere el pago de la cosecha de dinero en efectivo. Muchos campesinos pobres cree que estos pagos se efectúen en especie. Las quejas se han expandido rápidamente en el condado de Bihor. Otro tema fue el decreto no. 306 publicado el 21 de julio de 1949, que declaró que "ningún fabricante no puede trillar minutos antes de entrar en el cochese especifica las cantidades de cereales que se entregará. " No entrega punible en virtud del Decreto no. 183 din30 abril 1949 a penas de prisión de 5 a 15 años y una multa de 10.000 a 100.000 lei lei. En el verano de 1949, hubo numerosos incidentes de las reuniones sindicales con tutores o enviado desde el centro. Acción, queal principio parecía una simple manifestación de campesinos descontentos adquirió de repente un anti-personaje. El levantamiento fue aparentemente involucrado en el movimiento de resistencia y partidistas, sino por el estilo subjetivo de los documentos, es difícil distinguir entre la propaganda y las reclamaciones basadas afirmacioness de los hechos. El número de personas ejecutadas por un pelotón de fusilamiento era por lo menos unos 40. El curso de los acontecimientos en la primavera de 1948 informó de la existencia de órganos de seguridad de una organización llamada "contrarrevolucionarios" y "subversivo". Organización llama y NBSp, o (según SRI), organización independiente que Rumania, con centro de operaciones en Oradea y el Condado de Bihor sucursales en el sur y el norte del condado Salaj. órganos de seguridad han recibido información sobre 11 de mayo 1949 los rebeldes primera intención (algunos de los cuales se sientan alrededor de la agujaes la organización) para adquirir armas. El 20 de junio, la seguridad se ha enterado de que algunos elementos estaban tratando de adquirir armas de unidades militares. La investigación posterior determinó que la reunión que se establecen los últimos detalles de la revuelta tuvo lugar en la casa que se llama el cura del pueblo Sarsig Nistor, Bihor, que arma blancarevuelta Ilit fecha de inicio de 1 de agosto. El grupo está organizado en cinco nidos de diez miembros y un jefe con la misión de dar la alarma en los pueblos. Otros tenían la misión de mensajeros entre comunes y otros de "guardianes". Este último deberá notificar a la seguridad de la maquinaria de desarrollo. Se informa u participaciónorganizaciones de la señora "subversivos" (es decir, partidistas) "Drácula II", que fue conocido como los lazos que en Bucarest y sucursales en varios pueblos vecinos. incidentes se repiten, sobre todo relacionados con el pago de dinero de la cosecha. La insatisfacción con respecto al pago de dinero a la cosecha y ampliar ycirco, en su totalidad Bihor. El 28 de junio, el pueblo de Bihar Bihor, hay una reunión convocada por la parte superior en la zona, la participación aproximada de 2.000 personas. Participar en esta reunión PMRFrancisc Szilágyi Condado de Secretario de la Comisión y responsable de propaganda del partido en la zona Kiorsi Stephen (K & AUML, rojo?). Ellos querían una aclaración a los campesinos. Los agricultores empiezan cantando "no se quita ningún grano de trigo en el pueblo" y "kulaks para los contratos con pago en especie de la cosecha" Después de esta reunión tuvo lugar un altercado y, "camaradas" que se menciona anteriormente fue golpeado por los pobladores . Orden de la OPSc restaurado gracias a la intervención de la policía. En la noche del 01 de julio es atacado por la Secretaría Uileacul base de pueblo de montaña Organización, Bihor. El 3 de julio en común Chiraleu, Bihor, dos consejeros llegaron a reorganizar la cooperativa son recibidos por un grupo de mujeres que llorandoGA "no necesitamos muchas palabras, pero la harina y el aceite. En la tarde del mismo día, personas que dieron cumplimiento a las cooperativas (asociación agrícola), las fuerzas primarias que se rindiera. En la tarde del 05 de julio, en la aldea Arpasel, Bihor, se celebró una reunión asistieron 500 TAran. PGR reunión fue convocada y participó en camaradas del partido del condado Julius y Aras Lajcsák Nardiuc. Ellos tratan de calmar a los espíritus. Los campesinos empezaron a gritar "Quiero koljós", "Tenemos el comunismo" ¡Mátenlo en la cabeza "," no quieren comer gachas como trabajadoreshogar y el Estado. " Parte delegación de intentar retirar, pero no pueden por los aldeanos. medidas de seguridad se requiere la aplicación. En su intento de realizar arrestos, la multitud atacó la camioneta de Seguridad, querer derrocarlo. Cerrar los disparos milicia primero. Para otras dos semanas,estado de ánimo sigue siendo agitada, aunque no se registraron incidentes notables son reportados el 20 de julio, en la comuna TAUTEU, Bihor, durante una reunión de los sindicatos, los campesinos se levantó y se cosecha el pago debe ser hecho en especie. El escenario se repite, el grano scandează campesinos 'de trigo no da ninguna, porque va a ser tomadas y vendidas porHebreo, "autoridades de seguridad han intervenido de nuevo y la gente se dispersa. La noche siguiente, la gente está organizada, una torre de guardia se coloca en la iglesia que sería la campana de los órganos de Seguridad de la emergencia. Dos mensajeros fueron enviados a los municipios y Chiraleu Bogie-Ciutelec, con la misión de buscar la ayuda de gente de allí. Alrededor de 20.500 campesinos pueblo TAUTEU para empezar. Si es detectado y detenido por la policía y se volvió. 22 al 23 de julio. Incidentes en los municipios siguen spinus, barco Păcluşa, Sărsig, Mover, Tria y Dărnişoara. El 24 de julio, el pueblo Tăutele, ocho tutores son enviados a la fiesta del condadoperseguido con piedras cerca de 150 aldeanos. En la misma salida del pueblo consejeros entrará en conjunto Tăutelec Hermana, ¿dónde están rodeados de 410 campesinos. Y las piedras comunes son expulsados, tras lo cual todas las comunidades, un grupo de 50 miembros del partido devastadas casas allí. El 24 de julio, la condena conjunta jmojado. pobladores de Bihar amenazaron con quemar el trigo. El 26 de julio, el pueblo hermano era día de mercado, a unos 300 agricultores se reúnen en frente de la comisión provisional, en voz alta gritando "nos dan la oportunidad de ganar el pan o el pan. Milicia detuvo a dos mujeres. 400 se reúnen en la gente que quiereestos disparos milicias locales para disparar y matar al primer hombre. 28 de julio. Diószeg en común alrededor de 50 las mujeres empezaron a atacar a la cooperativa del pueblo y lo golpearon a su presidente. Se produce una y otra vez los disparos milicias descendientes. Campesinos Revuelta se El 29 de julio, a las 14, en comúnGirişu Negro, Bihor, hay una manifestación que involucró a 300 agricultores. Se scandează: "Queremos pan, no dejaremos de grano de trigo fuera de quicio." Provisional presidente del Comité es capturado y obligado a firmar una declaración de que "no eliminará ninguno de los granos comunes del trigo" de la noche a tocar las campanas,corneta tenso sonidos en el pueblo, Bihor, y añadió 400 personas. Al mismo tiempo, y tocar las campanas en el pueblo Batar y plantas. Los 1.000 campesinos se reunieron por consiguiente un cumplimiento de objetivos comunes Taut y scandează "RPR vivir, vivir la URSS, bajo el gobierno, en virtud de los comunistas, que viven y maestro Legión, trăiasel Rey. "Los manifestantes ocupan el comité provisional, de su archivo y grabar archivos de registro en el patio, destruyó la central telefónica y los cables telefónicos. camiones fuerzas de seguridad son atacados con armas automáticas. campesinos scandează" No vamos a ningún grano de trigo no entra en ninguna NădragComún por Judios ". Los manifestantes ir a comunaBatăr donde se reunió con 200 otros agricultores. Aquí está un miembro del grupo mató a un guardia a la cabeza del comité provisional. Desde multitud se dirigió hacia Batar Girişu Negro, donde esperan que otras, unas 200 personas, y golpeó el camino con ellos. Las fugas se produceTĂ enfrentamiento entre campesinos y la seguridad, los agricultores se retiraron a la selva. El 30 de julio levantamiento en el pueblo se extiende Cociuba Mare. Los pobladores que aquí se les informa de los campesinos de la aldea Belfir. En Belfir es hostil a la comisión provisional y mentores dos son golpeados severamente. 15 soldados van en el mismo lugar seruego a la multitud. La noche que tocar las campanas en los pueblos y Girişu Belfir manifestantes Negro avanza hacia el mismo común consignas Cociuba Mare scandează. Organismos de la Seguridad en el pueblo son atacados con horcas Taut, seguridad, piedras cavar, e incluso armas de fuego. Sin embargo los organismos de Seguridad éxitoSC para detener a 14 "hooligans". Incidentes tienen lugar en noviembre (30 al 31 julio) en los municipios Taut, Ucuriş, Şuşag, Coro, Ianoşda del condado de Bihor. Scandează es nuevo: "No habrá recogida de grano de trigo. Todos los extranjeros a salir de la articulación. No necesitamos los pantalones para la ciudad. "Comparte el mismo día los campesinos se extendió rápidamente y icIRC, al norte del condado de Arad. Municipio Berechiu, los campesinos manifiestan al grito de "Queremos la libertad, viva el Rey Miguel, en directo Maniu, abajo los comunistas". Dieron el secretario del pueblo Ineu. Los agricultores tratan de ponerse en contacto con Şomoşcheş pueblo, pero no son los enviados de la carretera. Su municipio Apateuigual los miembros del partido la noche y también incluyen acciones conjuntas Şepreuş, todos en el condado de Arad.
Italiana
Nel 1949, in Romania, ora nella Repubblica popolare nel dicembre 1947, degli scontri hanno avuto luogo ţărăneaşti. Questi scontri hanno avuto luogo tra giugno-Agosto 1949 in Bihor e Arad. Ha partecipato a tali attività anche alcuni membri del Partito comunista solo. RaggiuntoTaut anche l'arresto, nel villaggio di "membri del comitato provvisorio, la base di organizzazione segreteria, presidente della TUM, presidente e presidente del sindacato dei prodotti agricoli UFDR lavoratori perché i ribelli erano stati in prima linea." Una delle cause principali della rivolta è stata una disposizione governociò che è richiesto il pagamento in contanti raccolto. Molti contadini poveri ritiene che tali pagamenti siano fatti in natura. Lagnanze hanno una rapida espansione nella contea di Bihor. Un altro problema è stato il D. Lgs. 306 pubblicata il 21 luglio 1949, che ha dichiarato che "nessun costruttore non può trebbiare minuti prima di salire in autosi specifica quantità di grano da consegnare ". Mancata consegna punibile ai sensi D. Lgs. 183 din30 aprile 1949 con la reclusione di 5-15 anni e una multa di 10.000 lei a 100.000 lei. Nell'estate del 1949, ci sono stati numerosi episodi di incontri sindacali con i tutor o inviati dal centro. Azione, chein un primo momento sembrava una semplice manifestazione di contadini malcontento improvvisamente acquistato un anti-personaggio. La rivolta era apparentemente coinvolto nel movimento di resistenza e di parte, ma a causa dello stile soggettivo dei documenti, è difficile distinguere tra la propaganda e sulla base di affermazionis i fatti. Il numero di persone giustiziate per fucilazione era almeno di 40. Il corso degli eventi nella primavera del 1948 ha dichiarato l'esistenza di organi di sicurezza di un'organizzazione di cosiddetti "controrivoluzionari" e "sovversivo". Un'organizzazione chiamata & nbsp, o (secondo SRI), un'organizzazione indipendente che la Romania, con sede operativa a Oradea Bihor e filiali della contea nel nord e nel sud della contea di Salaj. organi di sicurezza hanno ricevuto informazioni sul 11 maggio 1949 i ribelli prima intenzione (alcuni dei quali siedono ago intornoè l'organizzazione) per l'acquisto di armi. Il 20 giugno, la sicurezza è appreso che alcuni elementi stanno cercando di procurarsi armi da unità militari. La successiva inchiesta ha stabilito che la riunione che ha definito gli ultimi dettagli della rivolta ha avuto luogo nella casa chiamata il villaggio sacerdote Sarsig Nistor, nella contea di Bihor, che pugnalatailit data di inizio rivolta per 1 agosto. Il gruppo è organizzato in cinque nidi di dieci membri e un capo con la missione di dare l'allarme nei villaggi. Altri avevano la missione di messaggeri tra comuni ed altri di "gatekeeper". Questi ultimi devono informare la Sicurezza del macchinario sviluppo. E 'riferito u coinvolgimentoLa signora organizzazioni "sovversive" (cioè di parte), "Dracula II", che era conosciuto come legami che a Bucarest e filiali in diversi paesi vicini. ripetuti incidenti si verificano, legate principalmente al pagamento di denaro raccolto. L'insoddisfazione per quanto riguarda il pagamento di denaro per raccogliere ed espandere &circo, in tutto Bihor. Il 28 giugno, il Bihar Bihor villaggio, c'è una riunione convocata dal partito di alto livello nel settore, coinvolgendo circa 2.000 persone. Partecipare a questo incontro PMRFrancisc Szilágyi contea di segretario del Comitato e responsabile della propaganda di partito nella zona di Stephen Kiorsi (K & aUML, rosso?). Hanno voluto fornire chiarimenti contadini. Gli agricoltori iniziare cantando "non rimuovere alcuna chicco di grano nel villaggio" e "kulaki per i contratti con pagamento raccolto in natura" Dopo questo incontro ha avuto luogo e di un alterco, "compagni" di cui sopra è stato picchiato dagli abitanti dei villaggi . Ordine di Phost restaurato grazie all'intervento della polizia. Nella notte del 1 luglio è attaccata dal Uileacul Organizzazione villaggio di montagna Segreteria di base, contea di Bihor. Il 3 luglio in comune Chiraleu, contea di Bihor, due consiglieri è venuto a riorganizzare la cooperativa sono accolti da un gruppo di donne piangiGA "non abbiamo bisogno di molte parole, ma di farina e olio. Nel pomeriggio dello stesso giorno, le persone che hanno dato l'adesione alle cooperative (associazione agricola), le forze primarie lui ad arrendersi. La sera del 5 luglio, nel villaggio di Arpasel, contea di Bihor, si è svolta una riunione cui hanno partecipato 500 TAran. RMP incontro è stato convocato e ha partecipato a compagni di partito Giulio contea e Aras Lajcsák Nardiuc. Essi cercano di calmare gli spiriti. I contadini cominciarono a gridare: "Voglio kolchoz", "Noi abbiamo il comunismo" Uccidilo sulla "testa", non vuole mangiare porridge come lavoratorifamiglia e lo Stato ". Parte della delegazione tentativo di ritirarsi, ma è impedito dagli abitanti dei villaggi. misure di applicazione di sicurezza è obbligatorio. Nel loro tentativo di fare arresti, la folla ha attaccato il camion di Sicurezza stesso, cercando di farlo cadere. Chiudere la milizia spari per primo. Per altre due settimane,umore continua ad essere agitata, ma senza incidenti degni di nota sono segnalati il 20 luglio, comune TAUTEU, contea di Bihor, durante una riunione dei sindacati, i contadini si alzò e raccolto richiedere il pagamento da effettuare in natura. Lo scenario si ripete, il grano dei contadini scandează 'di grano non fornisce alcuna, perché sarà preso e venduto daEbraico, "le autorità di sicurezza sono intervenuti e le persone sono ancora disperse. La sera successiva, le persone si organizzano, una torre di guardia è posta nella chiesa che avrebbe campana per la sicurezza degli organi emergenza. Due messaggeri sono stati inviati ai comuni e Bogie-Ciutelec Chiraleu, con la missione di chiedere l'assistenza di gente. Quasi due0,500 contadini villaggio TAUTEU per iniziare. Sono individuati e fermati dalla polizia e tornò indietro. 22 al 23 luglio. Incidenti nei comuni continuano spinus, barca Păcluşa, Sărsig, Sposta, Tria e Dărnişoara. Il 24 luglio, il borgo Tăutele, otto tutor sono inviati al partito della conteainseguito con pietre di circa 150 abitanti del villaggio. Stessa consiglieri uscita frazione entra in comune Tăutelec Sorella, dove sono circondati da 410 contadini. E le pietre comuni sono espulsi, dopo di che tutte le comunità, un gruppo di 50 membri del partito devastato case lì. Il 24 luglio, la condanna comune jbagnato. abitanti del villaggio di Bihar hanno minacciato di bruciare il grano. Il 26 luglio, il borgo sorella era giorno di mercato, circa 300 agricoltori si riuniscono di fronte al comitato provvisorio, cantando a voce alta "Dateci la possibilità di guadagnare il pane o il pane. Militia arrestato due donne. 400 si riuniscono persone che voglionoqueste milizie locali fuoco per sparare e uccidere il primo uomo. 28 luglio. Diószeg in comune circa 50 donne hanno cominciato ad attaccare la cooperativa locale e lo ha battuto il suo presidente. Si verifica ancora e ancora spari milizia discese. 'Rivolta dei contadini stessa del luglio 29 a 14, in comuneGirişu Nero, contea di Bihor, vi è una manifestazione coinvolge 300 agricoltori. E scandează: "Vogliamo il pane, non lasceremo nulla chicco di grano di comuni." Provvisoria presidente del comitato viene catturato e costretto a firmare una dichiarazione che "non rimuoverà nessuna delle grano comune di grano", quella notte a suonare le campane,Taut tromba suona nel villaggio, nella contea di Bihor, e ha aggiunto 400 persone. Allo stesso tempo, e di suonare le campane del villaggio Batar e suole. Le 1.000 contadini, riuniti in tal modo verso comuni Taut e scandează "RPR vivere, vivere l'URSS, sotto il governo, sotto i comunisti, maestro di vita e di Legione, trăiasil Re ". manifestanti occupano il comitato provvisorio, fuori dal suo archivio e masterizzare i file registrati nel cortile, distrutta centrale telefonica e fili del telefono. camion truppe di sicurezza sono attaccati con armi da fuoco automatiche. scandează contadini" Non nessun chicco di grano non entra in nessuna nadrágComune giù ebrei ". I dimostranti andare a comunaBatăr dove ha incontrato con 200 altri agricoltori. Qui è un membro del partito ha ucciso una guardia a capo del comitato provvisorio. Dalla folla si dirigeva verso Batar Girişu Nero, dove si aspettano circa 200 altre persone, e ha colpito la strada con loro. Di perditeTA scontro tra contadini e la sicurezza, gli agricoltori si ritirò nella foresta. Il 30 luglio rivolta nel villaggio si estende Cociuba Mare. Gli abitanti dei villaggi qui sono notificati di contadini del villaggio Belfir. In Belfir è ostile al comitato interinale e due mentori vengono picchiati duramente. 15 soldati andare sul posto sonoimplorare la folla. La notte che suonare le campane nei villaggi e Girişu Belfir manifestanti neri verso lo stesso comune Cociuba Mare slogan scandează. organismi di sicurezza all'interno del villaggio sono attaccato con forconi Taut, sicurezza, scavare, pietre e persino armi da fuoco. Tuttavia gli organi di sicurezza successoSC di arrestare 14 "teppisti". Episodi si svolgono nel mese di novembre (30-31 luglio) nei comuni Taut, Ucuriş, Şuşag, Coro, Ianoşda della contea di Bihor. E scandează ancora: "Nessuna collezione di grano di frumento. Tutti gli stranieri di uscire comune. Non abbiamo bisogno di pantaloni per la città. "Azioni il giorno stesso contadino diffondersi rapidamente e icIRC, a nord di Arad County. Comune Berechiu, contadini manifestano al grido di "Vogliamo la libertà, viva il re Michele, vivere Maniu, giù comunisti". Ha colpito il villaggio segretario Ineu. Gli agricoltori cercano di contattare Şomoşcheş villaggio, ma ci sono quelle inviate fuori strada. Comune Apateu subattuto i membri del partito la notte e includono anche azioni congiunte Şepreuş, tutti nella contea di Arad.
Franceza
En 1949, en Roumanie, maintenant dans la République populaire en Décembre 1947, des émeutes ont eu lieu ţărăneaşti. Ces émeutes ont eu lieu entre Juin to août 1949 à Bihor et Arad. A pris part à ces activités même certains membres du Parti communiste seulement. AtteintTaut même un arrêt dans le village de "membres du comité provisoire, la base Secrétariat de l'Organisation, le Président de la TUM, président et président de l'union de l'UFDR travailleurs agricoles parce que les rebelles avaient été à l'avant-garde." Une des principales causes de la révolte est une disposition gouvernementce qui est exigé le paiement de la récolte de trésorerie. Beaucoup de paysans pauvres a estimé que ces paiements soient effectués en nature. Griefs ont connu une expansion rapide dans le comté de Bihor. Une autre question a été le décret n °. 306 publiée le 21 Juillet 1949, qui a déclaré qu '«aucun fabricant ne peut pas battre minutes avant d'obtenir dans la voitureest précisé les quantités de grain à livrer. " Non-remise punissable en vertu du décret no. 183 din30 avril 1949 à l'emprisonnement de 5-15 ans et une amende de 10.000 lei à 100.000 lei. À l'été 1949, il y avait de nombreux incidents de réunions syndicales avec les tuteurs ou envoyés par le centre. Action, quiparut d'abord une simple manifestation de mécontentement des paysans tout à coup acquis un caractère anti-. Le soulèvement a été apparemment impliqué dans le mouvement de résistance et partisanes, mais parce que le style subjectif des documents, il est difficile de faire la distinction entre la propagande et les réclamations fondées assertionss les faits. Le nombre de personnes exécutées par un peloton était au moins de 40 ans. Le cours des événements dans le printemps 1948 ont signalé l'existence d'organes de sécurité d'une organisation d'dits «contre-révolutionnaires" et "subversive". Organisation et appelé NBSP, ou bien (selon SRI), cette organisation indépendante de la Roumanie, avec le centre d'exploitation à Oradea Bihor et branches dans le sud du comté de Salaj de comté et du Nord. organes de sécurité ont reçu des informations sur le 11 mai 1949 rebelles première intention (dont certains siègent aiguille autourest l'organisation) pour acheter des armes. Le Juin 20, la sécurité a appris que certains éléments essayaient de se procurer des armes des unités militaires. L'enquête subséquente a établi que la réunion qui énoncent les derniers détails de la révolte a eu lieu dans la maison du village appelé prêtre Sarsig Nistor, département de Bihor, que stabIlit date de début de la révolte pour le 1 août. Le groupe est organisé en cinq nids de dix membres et un chef d'une mission de donner l'alarme dans les villages. D'autres avaient la mission de messagers entre les communes et d'autres des «gardiens». Ce dernier doit en aviser la sécurité de la machine de développement. Il est signalé u participationMme organisations «subversives» (c.-à-partisane) "Dracula II", qui était connu comme ayant des liens de Bucarest et des branches dans plusieurs villages voisins. incidents répétés se produisent, principalement liées au versement de l'argent à récolter. L'insatisfaction concernant le paiement de l'argent à récolter et à élargir etcirque, en tout Bihor. Le Juin 28, le village du Bihar Bihor, il ya une réunion convoquée par la partie haute de la région, impliquant près de 2.000 personnes. Participer à cette réunion PMRFrancisc Szilágyi Comité Départemental secrétaire et chargé de la propagande du parti dans la région Kiorsi Stephen (K & RUML, rouge?). Ils ont voulu donner des éclaircissements paysans. Les agriculteurs commencent scandant "ne pas retirer les grains de blé dans le village» et «koulaks pour les contrats avec le paiement en nature de récolte» Après cette réunion a eu lieu et une altercation, «camarades» mentionné ci-dessus a été battu par les villageois . Ordre du phoSt restauré grâce à l'intervention de la police. Dans la nuit de Juillet 1 est attaqué par le Secrétariat Uileacul village de montagne de base Organisation, département de Bihor. Le 3 Juillet en commun Chiraleu, département de Bihor, deux conseillers venu de réorganiser la coopérative sont accueillis par un groupe de femmes que tu pleuresGA "nous n'avons pas besoin de mots, mais la farine et l'huile. Dans l'après-midi le même jour, les gens qui ont donné l'adhésion aux coopératives (association agricole), les forces primaires à se rendre. Le soir du 5 Juillet, dans le village de Arpasel, département de Bihor, s'est tenue une réunion fréquentée par 500 TAran. RMP réunion a été convoquée et a participé à des camarades du Parti du comté de Julius et Aras Lajcsák Nardiuc. Ils essaient de calmer les esprits. Les paysans se mirent à crier: «Je veux kolkhoze», «Nous avons le communisme" Tuez-le sur la tête "," ne veulent pas manger la bouillie que les travailleursdes ménages et l'Etat. " délégation partie qui tente de se retirer, mais en sont empêchés par les villageois. des mesures d'application de sécurité est nécessaire. Dans leur tentative de procéder à des arrestations, la foule a attaqué le camion de sécurité lui-même, qui veulent le renverser. Fermer les tirs première milice. Pour un autre deux semaines,humeur continue d'être agité, même si aucun incident notable sont déclarés le 20 Juillet, la commune de TAUTEU, département de Bihor, lors d'une réunion des syndicats, des paysans ont augmenté et la récolte le paiement doit être fait en nature. Le scénario se répète, le grain des paysans scandează 'de blé ne donne pas, car il sera pris et vendu parEn hébreu, "les autorités de sécurité sont intervenus à nouveau et les gens sont éparpillés. La nuit suivante, les gens sont organisés, une tour de garde est placé dans l'église qui cloche les organes de sécurité émergence. Deux messagers ont été envoyés aux municipalités et aux bogies Ciutelec Chiraleu, avec pour mission de solliciter le concours des gens là-bas. Environ 20.500 paysans du village TAUTEU pour commencer. Sont détectés et arrêtés par la police et se retourna. 22 à Juillet 23. Incidents dans les municipalités de continuer spinus, bateau Păcluşa, Sărsig, Déplacer, Tria et Dărnişoara. Le 24 Juillet, le Tăutele village, huit tuteurs sont envoyés à la partie du comtépoursuivi avec des pierres d'environ 150 villageois. Même les conseillers sortie du village entrera en commun Tăutelec sœur, où sont entourés par 410 paysans. Et les pierres communes sont expulsés, après que toutes les communautés, un groupe de 50 membres du parti ont dévasté les maisons là-bas. Le 24 Juillet de la condamnation conjointe jhumide. villageois du Bihar menacé de brûler du blé. En Juillet 26, le village sœur était jour de marché, environ 300 agriculteurs se rassemblent devant le comité provisoire, fort scandant «nous donner la possibilité de gagner du pain ou du pain. Milice a arrêté deux femmes. 400 se réunissent à ceux qui veulentces coups de feu des milices locaux à tirer et à tuer le premier homme 28. Juillet. dans Diószeg commune d'environ 50 femmes ont commencé à attaquer la coopérative du village et l'a battu son président. encore et encore des coups de feu descendit milices se produit. La révolte des paysans se Juillet 29 à 14, en communGirişu Noir, département de Bihor, il ya une manifestation impliquant 300 agriculteurs. Il scandează: "Nous voulons du pain, nous ne laissent pas de grain de blé sort de ses gonds." Provisoire président de la commission est capturé et forcé à signer une déclaration selon laquelle "ne supprime pas du grain commune de blé» qui nuit à sonner les cloches,Taut clairon retentit dans le village, département de Bihor, et a ajouté 400 personnes. Dans le même temps et de sonner les cloches dans le village Batar et semelles. Les 1.000 paysans réunis s'achemine donc vers la commune Taut et scandează "RPR vivre, vivre l'URSS, sous le gouvernement, le régime communiste, la vie et maître de la Légion, trăiasle roi. "manifestants occupent le comité provisoire, de ses archives et de graver des fichiers enregistrés dans la cour, détruit central téléphonique et les fils téléphoniques. camions troupes de sécurité sont attaqués à l'arme automatique. scandează paysans" Nous n'allons pas pas de grain de blé ne pas entrer dans toutes les NădragCommune par les Juifs. " Les manifestants aller à comunaBatăr où il a rencontré avec 200 autres agriculteurs. Voici un membre du parti a tué un garde à la tête du comité provisoire. De Batar foule se dirige vers Girişu Noire, où ils attendent environ 200 autres personnes, et a heurté la route avec eux. FuiteTĂ confrontation entre les paysans et la sécurité, les agriculteurs se retira dans la forêt. Le 30 Juillet soulèvement dans le village s'étend Cociuba Mare. Les villageois sont informés ici des paysans du village Belfir. En Belfir est hostile au comité intérimaire et deux mentors sont roués de coups. 15 soldats aller sur place sontsupplie la foule. La nuit qui sonnent les cloches dans les villages et Girişu Belfir manifestants noir qui se déplace vers la même commune slogans Cociuba scandează Mare. organismes de la Sécurité au sein du village sont attaqués à coups de fourche Taut, la sécurité, de creuser, de pierres et même des armes à feu. Cependant les organismes de sécurité réussirSC à l'arrestation de 14 "hooligans". Incidents ont lieu en Novembre (Juillet 30 à 31) dans les municipalités Taut, Ucuriş, Şuşag, Coro, Ianoşda du département de Bihor. Scandează est de nouveau: "Aucune collecte de grains de blé. Tous les étrangers de sortir de ses gonds. Nous n'avons pas besoin de pantalons pour la ville. "Actions du paysan même jour se propager rapidement et ICIRC, au nord de Arad. Municipalité Berechiu, les paysans manifestent en criant "Nous voulons la liberté, vive le roi Michel, vivent Maniu, par les communistes." Il a heurté le secrétaire du village Ineu. Les agriculteurs tentent de contacter Şomoşcheş village, mais il ya ceux qui sont envoyés hors de la route. Su Apateu Municipalitébattus membres du parti la nuit et comprennent également des actions conjointes Şepreuş, tous dans le comté de Arad.
Germana
Im Jahr 1949, in Rumänien, heute in der Volksrepublik im Dezember 1947, nahm Platz ţărăneaşti Unruhen. Diese Aufstände fanden zwischen Juni bis August 1949 in Bihor und Arad. Beteiligt an den Aktivitäten sogar einige Mitglieder der Kommunistischen Partei nur. ErreichtTaut selbst UFDR Verhaftung im Dorf "vorläufige Mitglieder des Ausschusses, dessen Sekretariat ansässige Organisation, Präsident der TUM, Vorsitzender und Präsident der Union der Landarbeiter, weil Rebellen Spitze der hatte bei." Eine der Hauptursachen für den Aufstand war eine Bestimmung RegierungWas ist eine Zahlung in bar Ernte benötigt. Viele arme Bauern glaubten, dass diese Zahlungen in Form von Sachleistungen erfolgen. Beschwerden haben sich schnell in Bihor erweitert. Ein weiteres Thema war das Dekret Nr. 306 Veröffentlicht am 21. Juli 1949, wonach "kein Hersteller kann nicht dreschen Minuten vor Anreise im Auto erklärtangegeben Mengen von Getreide zu liefern ist. " Nichtlieferung strafbar gemäß Dekret Nr. 183 din30 April 1949 zu Haftstrafen von 5-15 Jahren und einer Geldstrafe von 10.000 bis 100.000 lei lei. Im Sommer 1949 gab es zahlreiche Fälle von Union Sitzungen mit Tutoren oder geschickt vom Zentrum entfernt. Action, dieschien zunächst eine einfache Manifestation der Unzufriedenheit Bauern plötzlich erworbenen Anti-Charakter. Der Aufstand war offenbar in der Widerstandsbewegung und Partisanen beteiligt, aber aufgrund der subjektiven Stil der Dokumente, ist es schwierig, zu unterscheiden zwischen Propaganda und Ansprüche basieren Behauptungens die Fakten. Die Zahl der Menschen hingerichtet durch Brennen Kader war mindestens etwa 40. Der Gang der Ereignisse im Frühjahr 1948 berichtete die Existenz einer Organisation Sicherheitsorgane sogenannten "konterrevolutionär" und "subversiv." Organisation mit dem Namen & nbsp, oder (nach SRI), die unabhängige Organisation Rumänien, mit Operating Center in Oradea und Bihor Niederlassungen in nördlichen und südlichen Salaj. Sicherheitsorgane haben sitzen erhalten Informationen über 11. Mai 1949 primam Rebellen (von denen einige rund Nadelist die Organisation) zu den Waffen zu kaufen. Am 20. Juni hat die Sicherheit gelernt, dass bestimmte Elemente versuchten Einheiten beschafft Waffen aus dem Militärdienst. Die anschließende Untersuchung ergab, dass die Sitzung in denen die letzten Details der Aufstand kam es im Haus genannt Dorfpfarrer Sarsig Nistor, Bihor, stab, dassILIT Revolte Starttermin für den 1. August. Die Gruppe ist in fünf Nester aus zehn Mitgliedern organisiert und ein Häuptling mit einer Mission, um den Alarm in den Dörfern zu geben. Andere hatten die Gesandten zwischen gemeinsamer und andere von "Gatekeeper". Letzteres muss dem Sicherheitsrat Autos Aussehen. Es ist u gemeldet BeteiligungMrs. Organisationen "subversive" (dh parteiische) "Dracula II", die Dörfer in der Nähe war bekannt als unter Bindungen in Bukarest und Filialen in mehreren. Wiederholten Zwischenfälle auftreten, hauptsächlich Ernte Zusammenhang mit der Zahlung von Geldbeträgen an. Unzufriedenheit in Bezug auf die Zahlung von Geld zu ernten und zu erweitern &Zirkus, in ganzen Bihor. Am 28. Juni, dem Dorf Bihar Bihor, gibt es eine Sitzung einberufen Bereich von der Partei in der Senior, an denen rund 2.000 Menschen. Teilnehmen an diesem Treffen PMRFrancisc Szilágyi County Sekretär und Leiter der Parteipropaganda im Bereich Kiorsi Stephen (K & AUML, rot?). Sie wollten auf eine Klärung der Bauern geben. Farmers starten skandierten "entfernen Sie keine Weizenkorn im Dorf" und "Kulaken für Verträge mit der Ernte Sachleistung" Nach diesem Treffen stattgefunden hat und eine Auseinandersetzung, "Kameraden" wurde von oben genannten Dorfbewohner geschlagen . Auftrag von Phost Polizei wieder durch das Eingreifen. In der Nacht vom 1. Juli Dorf angegriffen wird von der Organisation Sekretariat Uileacul Stützpunkt, Bihor. Am 3. Juli gemeinsam Chiraleu, Bihor, zwei Berater kamen zu reorganisieren Genossenschaft sind begrüßte durch Gruppe von Frauen, weinst duGA: "Wir brauchen nicht viele Worte, sondern Mehl und Öl. Am Nachmittag desselben Tages, Leute) gab Festhalten an Genossenschaften (landwirtschaftliche Verein, die primäre zwingt ihn zur Kapitulation. Am Abend des 5. Juli in Arpasel Dorf, Bihor, statt an einer Sitzung teilgenommen um 500 TAran. RMP Sitzung wurde einberufen und nahm in der Grafschaft Parteigenossen Julius und Aras Lajcsák Nardiuc. Sie versuchen, die Geister zu beruhigen. Bauern begannen zu schreien: "Ich möchte Kolchose", "Wir haben den Kommunismus" Tötet ihn auf den Kopf "," wollen nicht als Arbeitnehmer Brei essenHaushalte und des Staates. " Party-Delegation versucht, sich zurückzuziehen, sondern werden von Dorfbewohnern gehindert. Security Vollstreckung ist nicht erforderlich. In ihrem Versuch, Verhaftungen vorzunehmen, griff die Menge der Sicherheitsrat Truck selbst, wollte ihn zu stürzen. Schließen Sie die erste Miliz Geschützfeuer. Für weitere zwei Wochen,Stimmung ist weiterhin unruhig werden, obwohl keine nennenswerten Zwischenfälle gemeldet Gewerkschaften sind am 20. Juli, TAUTEU Gemeinde, Kreis Bihor, während einer Sitzung, stieg Bauern und Ernte erfordern Zahlung Art zu sein. Das Szenario wiederholt sich, scandează Bauern Weizenkorn nicht vergeben, weil es genommen wird, und verkauft werden durchHebräisch, "Security Behörden interveniert und wieder Menschen verstreut sind. In der nächsten Nacht, Menschen organisiert sind, ein Wachturm ist in der Kirche platziert wer würde das Entstehen Bell Security Organe. Zwei Boten an die Gemeinden und Bogie-Ciutelec Chiraleu geschickt, mit einer Mission zur Unterstützung der Menschen dort zu suchen. Rund 20,500 TAUTEU Dorf Bauern zu starten. Werden erkannt und von der Polizei gestoppt und umgekehrt. 22. bis 23. Juli. Vorfälle in den Gemeinden weiterhin spinus, Păcluşa Boot, Sărsig, Verschieben, Tria und Dărnişoara. Am 24. Juli, das Dorf Tăutele, Tutoren sind acht Parteien an Landkreisjagten mit Steinen etwa 150 Dorfbewohner. Gleichen Dorf verlassen Berater treten in gemeinsamen Tăutelec Sister, wo um 410 Bauern umgeben sind. Und die gemeinsame Steine sind ausgeschlossen, nach dem alle Gemeinden, eine Gruppe von 50 Gruppenmitglieder zerstörten Häuser dort. Am 24. Juli, die gemeinsame Verurteilung jnass. Bihar Dorfbewohnern bedroht, um Weizen zu verbrennen. Am 26. Juli Schwester Dorf wurde der Markt heute rund 300 Bauern versammeln sich vor der vorläufigen Ausschusses, laut singend "geben uns die Möglichkeit, Brot zu verdienen oder Brot. Miliz verhaftet zwei Frauen. 400 bei Menschen, die sammeln wollenLokale Milizen diese Schüsse zu schießen und zu töten, der erste Mensch. 28. Juli. in gemeinsamen Diószeg etwa 50 Frauen begannen, das Dorf kooperativen Angriff und schlugen ihn seinen Präsidenten. Tritt ein, wieder und wieder hinab Miliz Schüsse. Der Bauernkrieg selbst 29. Juli um 14, in gemeinsamenGirişu Black, Bihor, gibt es eine Demonstration mit 300 Landwirten. Es scandează: "Wir wollen Brot, wir lassen keinen Weizenkorn aus den Fugen." Provisional Committee Chairman wird abgefangen und gezwungen, eine Erklärung, dass "nicht entfernen der gemeinsamen Weizenkorn" in dieser Nacht die Glocken läuten zu unterzeichnen,Taut Trompete klingt in dem Dorf, Bihor, und hat 400 Mitarbeiter. Zur gleichen Zeit, und die Glocken läuten im Dorf Batar und Fußsohlen. Die 1.000 Bauern versammelt somit dem Weg zur gemeinsamen Taut und scandează "RPR leben, leben die UdSSR, unter der Regierung unter dem Kommunisten, Wohn-und Master-Legion, trăiasder König. "Demonstranten besetzen den vorläufigen Ausschuss, aus seinem Archiv-Dateien und Brennen in den Innenhof registriert, zerstörte Telefonanlage und Drähte. Lastwagen Security Truppen griffen mit automatischem Geschützfeuer. scandează Bauern" Wir werden nicht Nr. Weizenkorn nicht in jedem NADRÁG gebenGemeinsame Festlegung Juden. " Die Demonstranten gehen comunaBatăr wo er mit 200 anderen Landwirten erfüllt werden. Hier ist ein Mitglied der Partei eine Wache getötet an der Spitze vorläufigen Ausschusses. Von Batar Menschenmenge in Richtung Girişu Black, wo sie erwarten rund 200 anderen Menschen, und schlug den Weg mit ihnen geleitet. UndichtwerdenTĂ Konfrontation zwischen Bauern und Sicherheit, zogen die Landwirte in den Wald. Am 30. Juli Aufstand im Dorf erstreckt sich Cociuba Mare. Die Dorfbewohner sind hier von Bauern aus dem Dorf Belfir benachrichtigt. In Belfir ist feindselig an den Interimsausschuss und zwei Mentoren sind schwer geschlagen. 15 Soldaten gehen auf der Stelle stehenflehe die Menge. Die Nacht, die Glocken in den Dörfern und Girişu Belfir Black Demonstranten dem Weg zur gleichen gemeinsamen Cociuba Mare scandează Slogans Ring. Security Stellen innerhalb des Dorfes angegriffen werden mit Mistgabeln Taut, der Sicherheit, graben, Steine und sogar Schusswaffen. Allerdings Stellen gelingen SecuritySC Hooligans zu verhaften 14 "." Zwischenfälle statt im November (30 bis 31 Juli) in den Gemeinden Taut, Ucuriş, Şuşag, Coro, der Ianoşda Bihor. Es scandează wieder: "Keine Ansammlung von Weizenkörnern. Alle Ausländer, die aus den Fugen zu erhalten. Wir brauchen keine Hose für die Stadt. "Aktien noch am selben Tag verbreitete sich schnell & Bauer icIRC, nördlich von Arad County. Gemeinde Berechiu manifestieren Bauern riefen: "Wir wollen Freiheit, lang lebe der König Michael, live Maniu, unten Kommunisten." Es schlug die Dorfsekretär Ineu. Die Landwirte versuchen, Kontakt Şomoşcheş Dorf, aber es sind diejenigen, abseits der Straße geschickt. Gemeinde Apateu sugeschlagen Nacht Parteimitglieder und auch gemeinsame Aktionen Şepreuş, die alle in Arad.
Rusa
В 1949 году в Румынии, в настоящее время в Китайской Народной Республике в декабре 1947 года произошли массовые беспорядки ţărăneaşti. Они произошли массовые беспорядки в период с июня по август 1949 года в Бихор и Арад. Принимал участие в этих мероприятиях даже некоторые члены Коммунистической партии только. ДостигнутыйТаут даже ареста в деревне "временных членов комитета, секретариата, базирующегося организации, президент ТУМ, председатель правления и президент Союза сельскохозяйственных УФДР работников, потому что повстанцы были на переднем плане." Одна из главных причин восстания было положение правительствочто требуется оплата наличными урожая. Многие бедные крестьяне верили, что эти платежи в натуральной форме. Жалоб растет высокими темпами в уезде Бихор. Еще один вопрос, был указ нет. 306 опубликовано 21 июля 1949, в котором говорится, что "ни один производитель не может молотить минут до того, как в автомобилеуказано количество зерна будет доставлено. Недоставку наказуемых в соответствии с декретом нет. 183 din30 апреля 1949 лишением свободы на срок 5-15 лет и штраф в размере 10 000 леев до 100 тысяч леев. Летом 1949 года, имели место многочисленные случаи союза встречи с преподавателями и направлен от центра города. Действий, которыена первый взгляд, простые проявления недовольства крестьян вдруг приобрела против характер. Восстание было очевидно, участвующих в движении сопротивления и партизан, но из-за субъективного стиля документов, трудно провести различие между пропагандой и претензий, основанных утвержденийс фактами. число людей расстреляны, по крайней мере о 40. ход событий весной 1948 г. сообщили о существовании организации безопасности органов так называемой "контрреволюционной" и "подрывной". Организация называется и НБСр, или (в зависимости от SRI), организация независимой Румынии, центр управления и в Орадя Бихор Каунти отраслях в северных и южных уездов Salaj. органы безопасности получили информацию о 11 мая 1949 первым повстанцев намерение (некоторые из них сидят вокруг иглыявляется организация) для закупки оружия. 20 июня безопасности стало известно, что определенные элементы пытаются закупать оружие из воинских частей. Последующего расследования было установлено, что встреча в котором изложены последние детали восстание произошло в доме называется деревенским священником Sarsig Нистор, Бихор уезд, , что ударИлит даты начала восстания на 1 августа. Группа состоит из пяти гнезд 10 членов и начальник с миссией дать сигнал тревоги в деревнях. Другим миссия послов между общим и другими "хранителей". Последний должен уведомить Безопасность машин развития. Как сообщается участия уГ-жа организации "подрывной" (т.е. партизан) "Дракула II", который был известен как связях в Бухаресте и филиалы в нескольких соседних деревень. Неоднократные инциденты происходят, в основном связанные с выплатой денег до уборки урожая. Недовольство в отношении выплаты средств на сбор и расширить ицирк, в целом Бихор. На 28 июня, д. Бихар Бихор уезда, был старшим партийное собрание созвано в этой области, с участием около 2000 человек. Участие в этом заседании PMRFrancisc Szilágyi Каунти секретарь комитета и руководит партийной пропаганды в области Kiorsi Stephen (K иUML, красные?). Они хотели дать разъяснения крестьян. Фермеры начинают скандировать "не удалить зерна пшеницы в деревне" и "кулаков контракты для сбора оплаты в натуральной форме" После этой встречи состоялись, и ссоры, "товарищи", упомянутых выше избили жителей . Орден фом восстановлен благодаря вмешательству полиции. В ночь на 1 июля подвергается нападению со стороны Организации Секретариата Uileacul деревне базы горы Бихор округа. На 3 июля в общей Chiraleu, Бихор уезд, пришли два консультантов по реорганизации кооператива встречали Группа женщин ты плачешьГА "мы не должны много слов, но муку и масло. Во второй половине дня в тот же день, люди, которые дали присоединения к кооперативы (сельскохозяйственные ассоциации), первичные силы, чтобы он сдался. Вечером 5 июля в деревне Arpasel, Бихор округа, было проведено совещание с участием представителей 500 TАран. RMP было проведено совещание и приняли участие в графстве товарищей по партии и Юлий Арас Lajcsák Nardiuc. Они пытаются успокоить духов. В деревне крестьяне стали кричать: "Я хочу колхоз", "У нас есть коммунизм" Убей его по голове "," не хочу есть кашу в качестве рабочихдомашних хозяйств и государства ". Партия делегация пытается уйти, но не имеют возможности для простых людей. Безопасности принудительных мер не требуется. В своих попытках производить аресты, толпа напала на грузовик Безопасности себя, желая, чтобы опрокинуть его. Закрыть первые стрельбы милиции. За две недели,настроение продолжает волноваться, хотя каких-либо существенных инцидентов, сообщил 20 июля TAUTEU коммуны, Бихор округа, в ходе встречи профсоюзов, крестьяне встали и урожая требуют выплат в натуральной форме. Сценарий повторяется, зерна scandează крестьянских пшеницы не дает, потому что оно будет принято и продаетсяИврите, "Безопасность власти вмешались еще раз, и люди разбежались. Следующей ночью, люди организовали, сторожевой вышкой находится в церкви, колокол будет Безопасности органов появления. Два послов были направлены в муниципалитеты и Боги-Ciutelec Chiraleu, с миссией обратиться за помощью к народу. Около 20,500 крестьян TAUTEU деревню, чтобы начать. Выявлены и пресечены сотрудниками правоохранительных органов и повернул обратно. 22 по 23 июля. Происшествия в муниципалитетах продолжают spinus, Păcluşa лодке, Sărsig, Переместить, Tria и Dărnişoara. На 24 июля, д. Tăutele, 8 преподавателей направляются в уезд участникачеканным камнями около 150 жителей. Те же консультанты выхода деревне вступить в совместное Tăutelec Сестра, где окружены 410 крестьян. А общий камни исключили, после чего все общины, группы из 50 членов партии опустошенных домов там. 24 июля совместное осуждение Jмокрая. Бихар жители угрожали сжечь пшеницы. 26 июля сестра деревня базарный день, около 300 фермеров собрались перед временный комитет, громко скандируя: "дают нам возможность зарабатывать хлеб или хлеб. Милиция арестовала двух женщин. 400 собираются на людей, которые хотятэтих ополченцев, стрельба помещений стрелять первым человеком. 28 июля. в общей Diószeg около 50 женщин начали нападать на деревни сотрудничества и избили ее президентом. Встречается еще и еще раз спустился стрельбы милиции. Крестьянского восстания себя 29 июля, в 14, в общейGirişu Черный, Бихор уезд, есть демонстрация с участием 300 фермеров. Это scandează: "Мы хотим, чтобы хлеб, и мы не оставит зерна пшеницы из сустава." Временный комитет председателем является поймали и заставили подписать заявление, что "не сможет удалить какой-либо из общих пшеничное зерно", что ночью звонить колокола,Таут звуках горна в деревне, Бихор округе, и добавил, 400 человек. В то же время и кольцо колокола в селе Батар и подошвы. 1000 крестьян собрались Таким образом, переход к общей натянулась и scandează "RPR жить, жить в СССР, при правительстве, в соответствии с коммунистами, живущими и мастер легиона, trăiasЦарь ". Протестующие занимают временный комитет, из его архива и запись файлов зарегистрированных во дворе, уничтожили АТС и телефонными проводами. грузовиков Безопасности войска напали с автоматической стрельбы. scandează крестьян" Мы не будем не пшеничное зерно, не вступать ни в какие NădragОбщие вниз евреев ". Протестующие Перейти к comunaBatăr, где встретился с 200 другими фермерами. Вот член партии убили охранника во главе временного комитета. С Батар толпа направилась к Girişu Черный, где они примут участие около 200 других людей, и ударил по дороге с ними. Утечка происходитТа противостояние между крестьянами и безопасности, фермеры вышли в лес. На 30 июля восстание в селе распространяется Cociuba Маре. Жители здесь уведомили крестьян из деревни Belfir. В Belfir враждебно относится к временной комиссии и 2 наставников был жестоко избит. 15 солдат идти на пятнаУмоляю толпы. В ту ночь, звонить колокола в селах и Girişu Belfir чернокожих демонстрантов движется к одной общей Cociuba Маре scandează лозунги. Органы государственной безопасности в деревне напал с вилами Таут, безопасности, копать землю, камни и даже огнестрельное оружие. Однако органы безопасности успехаSC на арест 14 "хулиганов". Инцидентов пройдет в ноябре (30 июля по 31) в муниципальных Таут, Ucuriş, Şuşag, Коро, Ianoşda уезда Бихор. Это scandează снова: "Нет сбору зерна пшеницы. Все иностранцы, выйти из сустава. Нам не нужны штаны для города. "Акции же крестьянин день быстро распространилась и ICIRC, к северу от Арада County. Муниципалитет Berechiu, проявляются крестьян криками: "Мы хотим свободы, да здравствует король Майкл, жить Maniu, вниз коммунистов". Он ударил деревне секретарь ИнЕУ. Крестьянских пытается вступить в контакт с Şomoşcheş деревни, но Есть те, отправили на дороге. Муниципалитет Apateu суизбили ночью членов партии, а также включать в себя совместные действия Şepreuş, все в округе Арад.
Portugheza
Em 1949, na Roménia, agora na República Popular da China em dezembro de 1947, os motins ocorreram ţărăneaşti. Estes tumultos ocorreram entre junho-agosto de 1949 em Bihor e Arad. Participaram nestas actividades mesmo alguns membros do Partido Comunista só. AtingidoTaut até parada na vila de "membros da comissão provisória, a organização baseada secretariado, presidente da TUM, presidente e presidente do sindicato dos UFDR trabalhadores agrícolas, porque os rebeldes tinham estado na vanguarda." Uma das principais causas da revolta foi uma disposição governoo que é exigido o pagamento em dinheiro da colheita. Muitos camponeses pobres acreditavam que esses pagamentos sejam feitos em espécie. As queixas têm se expandido rapidamente nos Bihor. Outra questão foi o decreto n º. 306 publicada em 21 de julho de 1949, que estabelece que "nenhum fabricante não pode trilhar minutos antes de entrar no carroé especificado quantidades de cereais para ser entregue. " Nondelivery punível nos termos do Decreto n º. 183 din30 abril 1949 a prisão de 15/05 anos, e multa de 10.000 a 100.000 lei lei. No verão de 1949, houve vários incidentes de reuniões sindicais com os tutores ou enviadas a partir do centro. Ação, queno início parecia uma simples manifestação de camponeses descontentamento de repente adquiriu um caráter anti-. A revolta foi aparentemente envolvida no movimento de resistência e partidária, mas por causa do estilo subjetivo dos documentos, é difícil distinguir entre propaganda e reivindicações baseadas afirmaçõess os fatos. O número de pessoas executadas por fuzilamento, pelo menos, cerca de 40. O curso dos acontecimentos, na Primavera de 1948 relataram a existência de órgãos de segurança da organização uma chamada "contra-revolucionárias" e "subversivos". Organização chamada NBS &p, ou (de acordo com a SRI), a organização independente da Roménia, com centro cirúrgico em Oradea e ramos Bihor County no norte e no sul do concelho Salaj. órgãos de segurança tenham recebido informações sobre 11 de maio de 1949 rebeldes primeira intenção (alguns dos quais se sentar agulha em torno deé a organização) para a compra de armas. Em 20 de junho, a segurança tem conhecimento de que alguns elementos estavam tentando adquirir armas de unidades militares. A investigação subsequente estabeleceu que a reunião que define os últimos detalhes da revolta ocorreu na casa chamou o padre da aldeia Sarsig Nistor, Bihor, que facadadata de início Ilit revolta de 01 de agosto. O grupo está organizado em cinco ninhos de dez membros e um chefe de uma missão de dar o alarme nas aldeias. Outros tinham a missão de mensageiros entre comum e outros de "guardiões". Este último deve notificar a segurança do desenvolvimento de máquinas. É u relatou envolvimentoSra. organizações "subversivas" (ou seja, partidária) "Drácula II", que era conhecido como laços tendo em Bucareste e filiais em vários povoados vizinhos. incidentes repetidos ocorrer, principalmente relacionadas ao pagamento de dinheiro para a colheita. A insatisfação quanto ao pagamento de dinheiro para a colheita e expansão ecirco, Bihor todo. Em 28 de junho, a cidade de Bihar Bihor, há uma reunião convocada pela parte superior da região, envolvendo cerca de 2.000 pessoas. Participar desta reunião PMRFrancisc Szilágyi County e secretário do Comitê encarregado da propaganda do partido na área Kiorsi Stephen (K & AUML, vermelho?). Eles queriam prestar esclarecimentos camponeses. Agricultores começam cantando "não remova qualquer grão de trigo na aldeia" e "kulaks para contratos com pagamento em espécie colheita" Após esta reunião teve lugar e uma briga, "camaradas" mencionada acima, foi espancado por moradores . Ordem do phor restaurado graças à intervenção da polícia. Na noite de 01 de julho é atacado pela Secretaria de Organização Uileacul aldeia base da montanha, Bihor. Em 03 de julho em Chiraleu comum, Bihor, dois conselheiros veio para reorganizar a cooperativa são recebidos por uma grupo de mulheres chorandoGA "não precisamos de muitas palavras, mas a farinha eo óleo. Na tarde do mesmo dia, as pessoas que deram a adesão às cooperativas (associação agrícola), as forças primárias que se entregasse. Na noite de 05 de julho, na aldeia Arpasel, Bihor County, foi realizada uma reunião em que participaram 500 TAran. PGR reunião foi convocada e participou de companheiros de partido concelho Julius e Aras Lajcsák Nardiuc. Eles tentam acalmar os espíritos. Os camponeses começaram a gritar "Eu quero kolkhoz", "Nós temos o comunismo" Mate-o sobre a cabeça "," não quero comer mingau de trabalhadoresagregado familiar e do Estado ". Parte da delegação de tentar retirar, mas são impedidos por moradores. Segurança acção de execução é necessária. Em sua tentativa de fazer detenções, a multidão atacou o carro de segurança próprio, querendo derrubá-lo. Feche a tiros milícia em primeiro lugar. Por mais duas semanas,humor continua a ser agitado, mas sem incidentes notáveis são relatadas em 20 de Julho, na comuna TAUTEU, Bihor, durante uma reunião dos sindicatos camponeses aumentaram e colheita exigem o pagamento seja feito em espécie. O cenário repete-se, os camponeses scandează "não dá qualquer grão de trigo, porque ele será levado e vendido pelaHebraico, as autoridades de segurança "e interveio novamente e as pessoas estão dispersas. Na noite seguinte, as pessoas estão organizadas, uma torre de guarda é colocado no sino da igreja que se os órgãos de segurança de emergência. Dois mensageiros foram enviados aos municípios e Chiraleu Bogie-Ciutelec, com a missão de procurar o auxílio de pessoas de lá. Cerca de 20,500 camponeses da aldeia TAUTEU para começar. São detectados e parado pela polícia e voltou. 22 a 23 de julho. Incidentes em municípios continuam spinus, Păcluşa barco, Sărsig, Mover, Tria e Dărnişoara. Em 24 de Julho, a vila Tăutele, oito tutores são enviados para a festa concelhoperseguidos com pedras de cerca de 150 moradores. conselheiros mesma saída aldeia entra em comum Tăutelec Sister, onde estão rodeados por 410 camponeses. E as pedras comuns são expulsos, após o qual todas as comunidades, um grupo de 50 membros do partido devastou casas lá. Em 24 de julho, a condenação conjunta jmolhado. Bihar moradores ameaçaram queimar trigo. Em 26 de julho, a cidade irmã era dia de mercado, cerca de 300 agricultores se reúnem em frente da comissão provisória, cantando em voz alta "nos dão a oportunidade de ganhar o pão ou o pão. Milícia preso duas mulheres. 400 reunir as pessoas que queremestes tiros das milícias locais para atirar e matar o primeiro homem. 28 de julho. Diószeg comum em cerca de 50 as mulheres começaram a atacar a cooperativa de aldeia e bater seu presidente. Ocorre uma e outra vez tiros das milícias desceu. A Revolta dos Camponeses próprio 29 de julho, aos 14, em comumGirişu Preto, Bihor, há uma demonstração envolvendo 300 agricultores. É scandează: "Queremos pão, vamos deixar nenhum grão de trigo fora do comum". Provisória presidente da comissão é capturado e forçado a assinar uma declaração de que "não irá remover nenhum dos grãos comuns de trigo" naquela noite para tocar os sinos,bugle Taut sons na aldeia, Bihor, e acrescentou 400 pessoas. Ao mesmo tempo, e tocar os sinos da aldeia Batăr e solas. Os 1.000 camponeses reunidos assim avançar para Taut comum e scandează "RPR viver, viver na URSS, sob o governo, sob os comunistas, que vivem e mestre Legion, trăiasRei ". Manifestantes ocupam a comissão provisória, fora de seu arquivo e gravar arquivos registrados no pátio, destruiu central telefônica e os fios de telefone. Segurança tropas camiões são atacados com tiros automática. scandează camponeses" Nós não vamos nenhum grão de trigo não entrar em qualquer NădragComum baixo judeus ". Manifestantes vão à comunaBatăr onde se encontrou com outros 200 agricultores. Aqui está um membro do partido matou um guarda na cabeça comissão provisória. De Batăr multidão caminhando para Girişu Negro, onde eles esperam cerca de 200 outras pessoas, e atingiu a estrada com eles. FugaTA confronto entre camponeses e de segurança, os agricultores se retirou para a floresta. revolta Em 30 de julho na aldeia estende Cociuba Mare. Os moradores daqui são notificados de camponeses da aldeia Belfir. Em Belfir é hostil à comissão provisória e dois mentores são severamente espancados. 15 soldados ir no local sãopeço a multidão. Na noite em que tocam os sinos das aldeias e os manifestantes Girişu Belfir Negru caminhando para o mesmo comum Cociuba slogans Mare scandează. organismos de segurança dentro da aldeia é atacada com tridentes Taut, segurança, escavação, pedras e até mesmo armas de fogo. No entanto organismos suceder SegurançaSC prender 14 "hooligans". Incidentes ocorrem em novembro (30-31 julho) nos municípios Taut, Ucuriş, Şuşag, Coro, Ianoşda de Bihor. É scandează novamente: "No conjunto de grãos de trigo. Todos os estrangeiros de sair do comum. Nós não precisamos de calças para a cidade. "Ações do camponês mesmo dia espalhou-se rapidamente e icIRC, ao norte de Arad County. Município Berechiu, camponeses manifesto gritando "Queremos a liberdade, viva o rei Michael, Maniu ao vivo, as comunistas." Ele atingiu a vila secretário Ineu. Agricultores tentar contactar Şomoşcheş aldeia, mas há aqueles enviados para fora da estrada. Município su Apateumembros noite derrotado do partido e também incluem as acções conjuntas Şepreuş, todos no município de Arad.
Intra in cont

Email:

Parola:

Promovare

Produse curatenie